Powered by Blogger.
RSS

Terjumpa kertas peperiksaan

Bismillah Alhamdulillah
Assalamualaikum


Tengah2 bw tadi dan search2 jugak , terjumpa la satu kertas peperiksaan level phD. Masya-Allah, mmg yg xpert aje boleh jawab ni. So ade bran ke korang ni nak jawab? Sediakan pen dan kertas ye ~Soalan : sila translate surat dibawah.jika anda berjaya menyelesaikan semuanya anda sudah tidak perlu belajar bahasa kelantan yang lain kerana ni sudah melebihi tahap phd.Sila bagi makna bagi perkataan yang di boldkan.


rungkas bin panjat
kg ulu legeh
cabang empat sebelah kanan masjid
sebelah kiri ada sungai,
28119 new town
clown town
_______________________________________________________________________________

syarikat pemasaran budu cap ketenres,
Jalan-jalan cari tak jumpa,
sebelah bangunan tinggi-tinggi,
91182 fertima complex
kay ell.
30 februari 3010


boss,

Meminta Cuti Untuk Beberapa Tahun

Kawan sepertimana bernama di atas, ic 671231-03-5479 adalah salah seorang setaff pihak boss.Dengan bantuan tok bomoh kampung kawan, kawan telah mendapati kawan tidak dapat kelik semula ke pejabat kerana kawan ada masalah urat yang kronik.


2.Pada suatu hari yang agak jo'ong,isteri kawan yang tengah bersalin mengidam mahu makan buah kecunpu .Alhamdulillah, dengan izin Allah pohon kecunpu di belakang rumah kawan sudah berbuah dengan lebatnya.Oleh kerana pokok kecunpu tu agak tinggi, kawan terpaksa mencari siga, kalau takda siga macam mana kawan nak rungkas pokok itu kan.On the way nak cari siga,kawan terjirik anak ayam jiran sebelah.In the same time (terskipping kawan), jiran kawan terkelih aktiviti kawan itu. Apa lagi jiran kawan pun berbobel la dekat kawan.Oleh kerana bosan dengan bobelan saing kawan itu, kawan pun pekong/petong beliau dengan sadat.Nasib baik beliau sempat mengerlik kalau tidak ke hospital jawabnya.Demi isteri tercinta dan anak dalam kandungan pokok buah kecunpu yang masam punrit itu sanggup di rungkas

3. Empat jangkos kemudian, kawan sampai dekat siga tadi.Bawak siga dan sandar pada pohon kecunpu dan kawan mula merungkas pohon itu.Tanpa di duga sebelum separuh perjalanan, kawan di kengkos oleh sedu senno yang sedang rungkas pokok itu bersama kawan.Yak boktam!gila kepala..."kata kawan.Sambil berteriak du du du sakit,kawan mempes turun dari siga.Malang tidak berbau seperti soflan, on the way turun tu salah satu anak siga tu ada setompok minyak urat yang entah dari mana.Setelah terjirik minyak itu, kawan tergelencos jatuh ke tanah jua seperti buah topoh di kait orang.

4. Dengan pertolongan bunyi gedegang buk buk debuk buk, abang kawan yang baru sahaja keluar dari jamban berhungga ke tempat kejadian dalam keadaan cawat kote.Sambil menggeleng kepala kelih abang kawan itu kawan bertempik kesakitan.Sambil di kerling oleh isteri kawan di jendela, kawan di kekpung pergi ke klinik berhampiran dengan menaiki kereta kes.

5. Setelah sebulan duduk neyrak atas lamp-bed (lembek) dan banyak juga di jengkos oleh bini kawan termasuk pakej bobelan sekali kawan sudah boleh duduk congkos atas kerusi, tetapi masih tidak cengkak untuk bangun dan bekerja.Bila nak sial pun kawan tak tahu

Kawan harap sangat lah boss mengerti tentang masalah kawan ni,itulah kawan mahu mintak boss sambung holiday kawan untuk setahun lagi.Dan jangan di sebabkan ini saya di torhok dari syarikat.terima kasihkawan yang sakit aurat urat,

----------------------
Rungkas bin Panjat
(supervisor bahagian pengetestan budu)Siap dah? Pastikan siap, then boleh la check jawapan di page yg AR terjumpa soalan ni Pengetua .

Walaupun AR Kelantanese , ade jugak ayat diatas buat AR nak call ummi,tnye jawapan.. TT

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: